Als je met vragen zit over je genderidentiteit, roept dit allerlei gedachten en gevoelens op. Je voelt je misschien bang, verward en euforisch tegelijk. Allerlei gedachtes spoken door je hoofd en het lukt niet om het op een rijtje te zetten. Praten helpt. Niet met zomaar iemand, maar met iemand die je vertrouwt en bij wie jij je veilig voelt.
WIE BEN IK ÉCHT?
Allereerst kan je flink in de war zijn over wat je identiteit nou is. Voel je je vrouw, man, iets ertussenin, of geen van beide? Sommige transgender personen weten al heel jong zeker ‘wat’ ze zijn. Voor anderen heeft dit meer tijd nodig. Weer anderen komen erachter dat ze niet zoveel met het idee van ‘man’ en ‘vrouw’ kunnen. Geef jezelf de tijd om erachter te komen hoe het zit.
WAT WIL IK?
In het verlengde hiervan, vraag je je vaak af: wat wil ik met mijn genderidentiteit? Wil ik ‘het’ aan mensen vertellen? Aan wie wel, en aan wie niet? Wil ik mezelf meer uiten zoals ik ben, in hoe ik me gedraag en eruit zie? Wil ik misschien in transitie gaan? En hoe zit dat met hormoonbehandeling en operaties: heb ik daar behoefte aan? Alleen jij kan beslissen wat goed voor jou is.
WAT ZULLEN ANDEREN ERVAN VINDEN?
Als je nog niet voor je gevoelens uitkomt, kun je daar ontzettend tegenop zien. Je durft niet te vertellen wat er in jou omgaat, omdat je bang bent voor vervelende reacties. Je bent dan vooral bezig met de moeilijkheden die het misschien op zal leveren, en vergeet de mooie dingen die je daarvoor terug krijgt. En ook vergeet je misschien dat je sterk bent, en mensen om je heen hebt die jou willen helpen. Tip: laat je niet opeten door je angsten. Denk aan al die trans personen die jou voor gingen. Zij kunnen nu zichzelf zijn. Ook voor jou ligt dat in het verschiet.
PRATEN HELPT
Om al die gedachten en gevoelens op een rijtje te zetten, helpt het om erover te praten. Praat met anderen over je schaamtes, je zorgen, je onzekerheid en je angsten. Praat bovenal over je verwachtingen, over wie jij bent en hoe je dat zou willen uiten en over hoe het is om jezelf te kunnen zijn.
WEGSTOPPEN HOEFT NIET
Veel transgender personen hebben geleerd om hun gevoelens diep weg te stoppen. En niet zonder reden. Vaak ken je niemand in je omgeving die dezelfde gevoelens heeft als jij. Misschien reageerde je omgeving wel heel verbaasd of afwijzend als je ook maar iets van je gevoelens liet zien. En ben je bang wat er zal gebeuren als je dat nog een keertje doet. Bedenk dat je nu veel beter dan vroeger kunt uitleggen wat er in je omgaat. En dat je kunt praten met mensen die jou niet afwijzen, maar je juist helemaal begrijpen.
MET WIE?
Als je met vragen zit over je genderidentiteit, dan wil je die kwijt bij iemand die begripvol naar je luistert. Je bepaalt zelf bij wie je je voldoende op je gemak voelt om over je vragen en gevoelens te praten. Wat vind jij fijn?
- Iemand dichtbij je staat. Bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin, je ouders, broer of zus
- Iemand die wat verder van je af staat. Bijvoorbeeld iemand anders die transgender is, een gespecialiseerde psycholoog, een maatschappelijk werker.
- Praten met mensen via internet. Bijvoorbeeld op een internetforum of een facebookgroep. Je kunt er dan ook voor kiezen om anoniem te blijven.
- Naar een bijeenkomst of lotgenotengroep gaan.