Transgendergedenkdag

TRANSGENDERGEDENKDAG

2012TransgenderGedenkdag

Transgender zijn is in veel delen van de wereld een gevaarlijke zaak. Als de wet het niet strafbaar stelt, soms zelfs met de doodstraf, dan is het in veel landen wel de samenleving die transgenders marginaliseert en criminaliseert. Soms zelfs z’n schouders ophaalt als er een transgender is vermoord. Ook in het afgelopen jaar is de teller weer ruim boven de 200 slachtoffers uitgekomen. En dat zijn alleen de moorden die worden geregistreerd.

Stichting LGBT Groningen en Transgender Netwerk Nederland hebben op zaterdag 24 november 2012 de Transgendergedenkdag georganiseerd in de der Aa-Kerk, samen met vele activisten en sympathisanten uit binnen- & buitenland, bij alle slachtoffers stilgestaan en ook bij de noodzaak van respect voor diversiteit. Zij doen dat op de Transgender Gedenkdag die jaarlijks wereldwijd wordt georganiseerd. De afgelopen jaren vond de dag plaats in Utrecht, Leiden, Den Haag en Amsterdam. Dit jaar was het de beurt aan Groningen.

Programma
Onderdelen van de avond, die duurde van 20:00 tot 22:00 uur, waren Gendermonologen, gespeeld door onder meer cabaretier George Groot en acteur Wil van der Meer. Ook was er muziek en een uitgebreid interview tussen transgenders. De Engelssprekende transactiviste Sevval Kilic uit Istanbul was één van de sprekers. Zij is de organisatrice van de Trans Pride in Istanbul en werkzaam als coördinator van LGBT Istanbul.

Aan het einde van de avond zijn we de namen voorgelezen van alle transgenders die de afgelopen jaren vanwege hun anders-zijn door geweld om het leven zijn gekomen. Witte ballonnen hebben de kaartjes met deze namen de lucht ingedragen. Na afloop was er tot 23:00 uur ruimte voor ontmoeting en gesprek onder genot van een hapje en drankje.

In 2014 vond de Transgendergedenkdag plaatst op 22 november in Maastricht.