Initiatieven

In het noorden zijn de afgelopen paar jaar verschillende initiatieven op transgendergebied ontstaan naast de al jaren bestaande activiteiten van Genderhome en T&T-Groningen.

Bij Genderhome heeft zich een actieve groep transmannen gevormd, die allerlei activiteiten voor de eigen doelgroep heeft ontwikkeld en daarnaast steeds meer in de publiciteit treedt. De groep noemt zich “Noordermannen”

Een ander initiatief komt van een groep, die bestaat uit transgenders van allerlei pluimage en achtergronden, die zich inzet om de sociale acceptatie te bevorderen en daartoe openbare colleges organiseert, zoals afgelopen jaar tijdens de Regenboogweek. Deze groep noemt zich naar hun eerste activiteit de Genderbespiegelingsgroep. Het was ook de groep, die de voorlichtingen verzorgde bij het Alfacollege tijdens het project “Echte liefde”.

Er is het afgelopen jaar (in 2012)

een aparte website geopend die zich richt op jonge transgenders, www.igender.nl (de vergelijking met Iphone is niet toevallig).

Al deze initiatieven waren niet mogelijk geweest als niet sinds 2010 de stichting LGBT Groningen (lesbian, gay, bisexual, transgender) had bestaan naar aanleiding van een door de gemeente gestimuleerde bijeenkomst van alle lgbt-initiatieven uit de stad Groningen. Minister Plasterk van Emancipatie indertijd had de zogenaamde “koplopergelden”beschikbaar gesteld om de sociale acceptatie van homo’s lesbiennes, bisexuelen en transgenders te bevorderen. Ook de gemeente Groningen stelde gelden beschikbaar. De stichting LGBT Groningen faciliteert nu met de gelden initiatieven uit hel veld, die deze doelstelling ondersteunen.

Van oudsher, en dan spreken we over meer dan 25 jaar, kennen we in Groningen de T&T-ontmoetingsavonden en de bijeenkomsten voor transseksuelen bij Genderhome.

In dit onderdeel kun je meer over deze initiatieven lezen door op de betreffende items te klikken.