Uiterlijk

MAKE-UPTIPS

M/V-transgenders hebben het vaak moeilijk met hun make-up.
Veel uitproberen, advies vragen bij de parfumerie, jezelf een keer laten opmaken door de visagiste van de parfumerie, veel op You-tube kijken. Kortom, je kunt te kust en te keur mogelijkheden vinden om je te laten adviseren.
Het is natuurlijk ook niet gemakkelijk om de mannelijke trekken weg te poetsen met make-up. Maar je kunt een heel eind komen en het resultaat is vaak verbluffend.
Hieronder een paar tips

Te ver uit elkaar staande ogen
 Aziatische ogen
Te dicht bij elkaar staande ogen
Overhangend ooglid
Grote ronde ogen
Wallen
Wenkbrauwen
Een vol gezicht
De Mond
Neerhangende mondhoeken
De Neus

Te ver uit elkaar staande ogen

Makeup_ogendichtbij_4Te ver uit elkaar staande ogen moeten goed doordacht opgemaakt worden. Als dit op de standaard wijze gebeurt, gaan ze namelijk nog verder uit elkaar staan…..

1. Belangrijk is dat de werkvlakken, te weten: neusvleugel – ooghoek en neusvleugel – recht naar boven (de blauwe stippellijnen) veranderen in: mondhoek – ooghoek en neuspunt – recht naar boven (de rode stippellijnen). Hierdoor ontstaat een werkvlak dat de ogen en wenkbrauwen meer naar elkaar toe brengt, zodat het gezicht weer meer een geheel vormt.

2. Ook is het belangrijk om de knepen (binnenooghoek – neus) duidelijk in te schaduwen. Hierdoor krijgt de vaak vlakke neusrug – die meestal voorkomt bij te ver uit elkaar staande ogen – meer diepte.

Aziatische ogen

Makeup aziatisch_3Aziatische mensen hebben vaak vrij vlakke gezichten en geen duidelijk zichtbaar ooglid. Het is dus belangrijk diepte te creëren…..

1. Zet de wenkbrauw duidelijk aan. Schaduw de oogkas/neuslijn in waardoor meer diepte ontstaat.

2. Werk met een wit oogpotlood in het oog voor meer ruimte. Aziatische wimpers zijn vaak kort en recht, werk met een wimperkruller of/en met wimperplukjes voor het opwaarts effect. Met een donker oogpotlood krijg je meer contrast.

3. Met een mooi oplopende schaduwpartij boven de buitenooghoek maak je deze mystieke oogmake-up compleet. Aziatische ogen.

 

 

 

Te dicht bij elkaar staande ogen

Makeup_ogendichtbij_4Om te dicht bij elkaar staande ogen te corrigeren, wordt op tegenovergestelde wijze gewerkt als bij te ver uit elkaar staande ogen, zoals hierboven besproken …..

1. Om deze ogen te corrigeren dienen de lijnen van de werkvlakken veranderd te worden: de verticale lijn blijft praktisch hetzelfde. De diagonale lijn neusvleugel-ooghoek (de blauwe stippellijn) verandert in: tegenovergestelde neusvleugel-ooghoek (rode stippellijn). Hierdoor ontstaat een breder werkvlak dat de ogen verder uit elkaar trekt.

2. Het is zeer belangrijk dat de wenkbrauwen verder uit elkaar gezet worden door ze aan de binnenzijde te epileren en aan de buitenzijde bij te tekenen. Meestal zijn de knepen bij dicht bij elkaar staande ogen erg diep, dus moeten ze goed opgelicht worden door middel van een lichte oogschaduw, zodat een iets vlakker resultaat verkregen wordt.

Overhangend ooglid

Makeup_overhangend_5Een overhangend ooglid komt hoofdzakelijk bij de wat ouderen voor. Het is een vrij lastige oogcorrectie, maar als het goed is uitgevoerd, een zeer dankbare…..

1. Zorg dat de wenkbrauw een duidelijke hoek krijgt, eventueel door te epileren.

2. Geef op de niet gespannen ooglidhuid aan, hoe de totale oogvorm is. Dit vlak mag overvloeiend ingevuld worden met een donkere matte oogschaduw.

3. Houd heel strak de diagonale lijn aan en vul het bewegend ooglid op met een lichte oogschaduw. 1/4 Kajal (zwart) in het oog boven wimpers goed vol aanzetten.

Het eindresultaat is een instant ooglift.

 

 

Grote ronde ogen

Makeup_ronde_ogen_6Als je grote ronde ogen opmaakt, moet je oppassen dat ze niet nog groter en ronder worden. Het is dus zaak om het oog ‘in te dammen’ en meer lengte te geven…..

1. De meestal ook wat ronde wenkbrauw hoekig en langer maken.

2. Een duidelijke eyeliner met een mooie spitse uitloop.

3. Een donkere kajal in het oog, om het oog iets kleiner te maken.

4. Een middeldonkere, matte kleur op het bewegend ooglid, om te voorkomen dat het oog te bol wordt.

5. Eventueel een halve kunstwimper aan de buitenkant van het oog.

Pas op met de arcadeboog. Maak deze nooit te rond, anders hebben de bovenstaande correcties geen nut meer. Dus alleen accent naar de buitenkant toe voor een paar glamoureuze kijkers!

Wallen

Makeup_wallen_11Vaak worden ogen met wallen eronder verkeerd gecorrigeerd, namelijk door de gehele wal op te lichten (te high-lighten) met camouflagecreme…..

1. Begin bij ogen met wallen met een duidelijke, goed aangezette wenkbrauw om de aandacht naar boven te verplaatsen. Daarnaast is het goed om alleen het kleurverschil langs de rand van de wal op te lichten. Let daarbij op, dat de schaduw niet hetzelfde is als kleurverschil in de huid.

2. Een mooie gestrekte eyeliner en een goed aangezette arcadeboog leiden definitief de aandacht van de wal af. Tenslotte een vleugje zalmroze of perzik tint midden op de wal aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de vaak wat grauwe of fletse huidtint frisser overkomt.
Weg Wallen!

 

 

Wenkbrauwen

Makeup_wenkbrauwen_11. Een aflopende wenkbrauw geeft een droevige uitdrukking. Als deze wenkbrauw heel ver afloopt, vraagt dit om drastische epileer taferelen en heftig tekenwerk. Maar het resultaat is een ‘instant facelift’.

2. Te brede wenkbrauwen overheersen vaak de ogen en geven een donkere, soms boze uitdrukking. Het is wel de ideale vorm om een prachtige wenkbrauw uit te plukken. Jawel, boven en onder wordt geëpileerd.

3. De borstelige wenkbrauw is nogal een robuust typje. Bij deze wenkbrauw is het gewoon een kwestie van kappertje spelen. Borstel alle haren goed omhoog en knip de haren die buiten de wenkbrauw vorm uitkomen af.

4. De helaas nog veel voorkomende schoonheidsspecialisten wenkbrauw oftewel het ‘kommawenkbrauwtje’ . Vul deze aan de onderkant op met een wenkbrauw potlood of kwastje, zodat er weer een effectieve wenkbrauw ontstaat. Zo’n wenkbrauw maakt het oog mooier.

5. De hoge ronde wenkbrauw geeft een verblufte of verbaasde uitdrukking. probeer deze wenkbrauw iets minder rond te maken door de onderkant wat rechter in te vullen en eventueel de bovenkant iets te epileren.

Wenkbrauwen bepalen 80 procent van een gezichtsuitdrukking. Ze kunnen een gezicht maken of breken. Ga dus secuur te werk en let op verhoudingen.

Succes met het bouwen van de brauwen!

Een vol gezicht

Makeup_vol_gezicht_10Bij een vol gezicht is het erg mooi om meer diepte te creëren. Het beste resultaat verkrijg je door te werken met verschillende tinten foundation of toners…..

1. Zet eerst een foundation op die perfect bij de huidskleur past. Neem vervolgens drie toners, een toner twee tinten lichter en een rode toner of een roze toner. Let op! Dit werkt alleen als de foundation nog niet is afgepoederd.

2. Neem de lichtste toner en breng deze aan onder het oog, op de neusbrug en op de kin (1). Neem de roze toner en breng deze aan onder de lijn neusvleugel-bovenkant oor (2). Neem de donkere toner en breng deze aan tussen de roze toner en de lijn mondhoek-midden oor, op de kaaklijn en langs de neusrug.

3. Vervolgens verpoets je de verschillende tinten in de onderbasis en poeder je het gezicht af. Als je de kleuren goed laat overvloeien kan het heel natuurlijk overkomen. Met een mooie oogmake-up en lipstick is het gezicht klaar om gezien te worden.

Tip: Subtiel werken is mooi werken.

De Mond

Makeup_mond_8Mondcorrecties zijn vrij moeilijk. Het kan zijn dat je wat langer bezig bent om een optimaal resultaat te bereiken, maar uiteindelijk krijg je wel altijd een ‘big smile’!…..

1. Volle lippen

Corrigeer met camouflage de lipcontour. Met een donker lippotlood de gewenste mondvorm duidelijk aanzetten. Invullen met een matte, diepe kleur lipstick.

2. Smalle lippen

Met een lippotlood de gewenste contourvorm bepalen. Contour naar binnen toe vervagen met een wattip of penseel. Invullen met lipstick en eventueel gloss aanbrengen.

3. Ongelijke lippen.

Dit is eigenlijk een combinatie van de twee voorgaande correcties. Wat teveel is camoufleer je en wat te weinig is, vul je aan. Werk bij deze correctie met wat zachtere kleuren lipstick om tot het mooiste resultaat te komen.

Note: Voor alle correcties geldt: correctiewerk is millimeterwerk!

Neerhangende mondhoeken

Makeup_moeilijkmondje_9Neerhangende mondhoeken zien er niet altijd even flatteus uit. Ze geven het gezicht bovendien een wat trieste uitdrukking. Camouflage levert direct een sprankelender uitstraling op…..

1. Zet wat foundation over de lippen, camoufleer de mondhoeken met een iets lichtere concealer (langs de buitenkant van de diagonale lijnen). Poeder daarna lichtjes af.

2. Teken de lijn van de bovenlip iets naar binnen gekanteld om de mondhoeken op te tillen. Zet tegen de buitenkanten van de onderlip een wit lijntje en verpoets het naar buiten, zodat het lijkt of de onderlip de mondhoeken omhoog duwt.

3. Vul de lippen in met een duidelijke kleur (zorg bij correcties altijd voor duidelijk contrast met de huid). Werk de mond af met gloss of glanspoeder.

4. Klaar voor een ‘big smile’.

 

De Neus

Makeup_neus_7Je kunt, met gebruikmaking van donkere en lichte foundations, heel veel gezichtsdetails veranderen. Zo ook de neus.

Een paginaatje neuscorrecties. Het is van zeer groot belang dat je goed kijkt hoe de eigenlijke vorm van de neus is en hoe deze moet worden.Werk heel subtiel, iets teveel is iets te fout!

Corrigeer altijd in de foundation, zodat de correctie onder de poeder terecht komt.

Zorg er te allen tijde voor dat alles perfect overvloeit, zodat er geen scherpe overgangen zichtbaar zijn tussen de donkere en lichte foundationkleuren en de basiskleur.

Een neuscorrectie is puur optisch, dus houd dat zo.

Note: de stippellijntjes in de tekeningen geven de overgang tussen highlight en schaduwkleur – of vice versa – aan.