Travestie

Sigmund

Bovenstaande strip stond eens in de Volkskrant en geeft een aardig beeld van het verschil tussen “gewone” (cisgender-) vrouwen en travestieten, die er zo nu en dan als vrouw willen uitzien.

Je ziet nog maar weinig vrouwelijke vrouwen met de uiterlijkheden, die mannen graag zien: lang haar, make up, een jurk en hoge hakken. De meeste vrouwen gaan zeer casual gekleed. Geen gedoe met knellende en pijnlijke hakken, makkelijk zittend haar, een spijkerbroek en nauwelijks make up. Dus als je dan een paar echt vrouwelijke vrouwen ziet, dan is bovenstaande reactie zo gek nog niet.

Travestieten hebben een sterke wens om er (zo nu en dan) als vrouw uit te zien. De typerende vrouwelijke uiterlijke kenmerken worden, zeker bij beginnende travestieten, nogal eens uitvergroot. Als man zie je er in een jurk nog niet uit als een vrouw, daar komt meer voor kijken. Een pruik en make up, alsmede een wat meer vrouwelijke tred doen al wonderen. Veel travestieten hebben daar echter nogal wat moeite mee. Uiteindelijk zijn ze als man gesocialiseerd en dan valt het nog niet mee om je als vrouw te kleden en te gedragen. Vaak ontbreekt het aan voldoende oefenmogelijkheden of deskundig advies.

Door hun bewondering van vrouwelijke vrouwen worden de typisch vrouwelijke kenmerken , zeker in de beginfase, door travestieten nogal eens uitvergroot. Een vijftiger met lange lokken, super kort rokje, zwaar opgemaakt en zeer hoge hakken is niet echt wat je vaak in het straatbeeld bij biologische vrouwen ziet. Travestieten worden vaak met dit soort types geassocieerd, want als men travestieten ziet, dan zijn het de opvallende types. De travestiet (de meerderheid), die casual gekleed gaat en aandacht besteedt aan een passend make-up valt niet zo gauw op. Je kunt zeer modieus gekleed in jurk of rok, met hakjes en modern gekapt (gepruikt) gaan en toch nauwelijks opvallen in het straatbeeld. De uitspraak: “Een echte travestiet die zie je niet”, gaat nog steeds op, hoewel, ik vind het best prettig om “gezien” te worden en bewonderd te worden als het me gelukt is om er als een aantrekkelijke vrouw uit te zien.

Hieronder twee foto’s. Let op de reacties van de mensen.

Straatbeeld1

Straatbeeld2